wtorek, 21 czerwca 2011

Muffiny z jabłkiem i migdałami.

Pyszne i proste szarlotkowe muffinki! Najsmaczniejsze z lekko kwaskowatymi, winnymi jabłkami (szara reneta wiedzie prym wśród jabłek najlepszych do ciast). W połączeniu z migdałowo-karmelowym wierzchem - po prostu boska babeczka!

Składniki:
- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki cynamonu
- szklanka maślanki
- pół szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 duże jabłko
- płatki migdałowe
- cukier demerara

Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Połączyć za sobą składniki suche i mokre, wmieszać jabłko. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałowymi i cukrem demerrara, który w czasie pieczenia utworzy słodką, karmelową skorupkę. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni.

2 komentarze:

  1. poproszę jedną! Bo cudnie wygląda i już sobie wyobrażam ten smak

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.