czwartek, 16 sierpnia 2012

Rolada ze śmietaną i malinami

Dziś krótko i bez zbędnego rozpisywania się: przepis na pyszne, cudownie delikatne ciasto, które na pewno zachwyci każdego, komu je zaserwujecie. Jest wyjątkowo efektowne, a wbrew wszelkim pozorom bardzo proste do wykonania. W dodatku, co równie ważne, robi się je ekspresowo. W zasadzie od rozpoczęcia prac do postawienia na stole gotowego wypieku nie mija nawet godzina. Przepis na biszkopt wzięłam z Małej Cukierenki. Polecam, zwłaszcza z malinami!

Składniki:
- 4 jajka
- 1 łyżka zimnej wody
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 ml śmietanki 30 lub 36%
- cukier puder (najlepiej do smaku)
- koszyczek malin

Białka ubić z 1 łyżką wody. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy. Ciągle ubijać, aż powstanie gęsta, lśniąca piana. Do piany dodawać po jednym żółtku, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (można mikserem na najniższych obrotach). Przesiać obie mąki i wymieszać je z proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy jajecznej w trzech porcjach, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać (najlepiej ręcznie). 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (użyłam dużej blachy o wymiarach 28x40) i równomiernie rozprowadzić ciasto. Piec w temperaturze 180oC przez około 15-20 minut ( termoobieg 160oC). 
Upieczone ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę do góry spodem (pergaminem do góry), zdjąć pergamin. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 
Bitą śmietanę dobrze ubić z cukrem pudrem (warto sprawdzić słodycz w trakcie ubijania, tutaj duże znaczenie ma indywidualny gust - ja np. wolę nieco mniej słodką śmietanę). Posmarować biszkopt śmietaną, pozostawiając kilka łyżek do ozdoby, zostawiając 1-2 centymetrowy czysty brzeg, ułożyć na niej gęsto maliny, wcisnąć je w śmietanę. Następnie ciasno zrolować ciasto. Pozostałą bitą śmietaną posmarować wierzch rolady, posypać startą czekoladą i ułożyć pozostałe maliny.

W malinowym raju

8 komentarzy:

  1. Piękna!!! Piekłam podobną kilka dni temu, z borówkami amerykańskimi, była pyszna :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. zapraszam do akcji! :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna! Uwielbiam wszystko, co ma w sobie maliny, a ta roladka wygląda wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda zdecydowanie po królewsku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.