sobota, 22 lutego 2014

Babeczki Irish Cream

Kolejny przepis z okazji Tłustego Czwartku to szybkie i proste babeczki ze sporą dawką alkoholu w postaci mojego ulubionego Irish Cream. Są naprawdę pyszne, a dodatkowo pokryte karmelowym kremem i posypane białą czekoladą - ach, istna rozpusta!

Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 100 ml Irish Cream
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 70 g masła
- 150 g kajmaku
- 100 g serka typu Philadelphia
- garść posiekanej białej czekolady lub kropelek czekoladowych

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Olej wymieszać z Irish Cream, mlekiem i ekstraktem, dodać do jajek. Dosypać suche składniki i wymieszać. Ciasto nałożyć do papilotek, piec w temperaturze 170 stopni ok. 15-20 minut.
Miękkie masło ubić, aż będzie białe i kremowe. Dodać karmel i serek, krótko zmiksować. Krem nałożyć na wystudzone babeczki, posypać białą czekoladą.

4 komentarze:

  1. Twoje babeczki mają na prawdę piękną prezentację!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i eleganckie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.