poniedziałek, 10 marca 2014

Tarta z truskawkami

Wiem, że to nie sezon na truskawki, ale co jakiś czas można je spotkać w sklepach nawet zimą, a wtedy buzia sama się do nich uśmiecha i nie sposób po nie nie sięgnąć. Jasne, nie są tak aromatyczne jak te czerwcowe, polskie, ale przy odrobinie szczęścia można trafić na całkiem smaczne, słodkie. Mi się udało, więc postanowiłam uraczyć rodzinkę iście letnim wypiekiem, który na pewno powtórzę także w sezonie.
Tarta z budyniem i truskawkami to klasyka gatunku. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam! Zwłaszcza, gdy budyń jest domowy, z prawdziwą wanilią. Niebo w ustach!

Składniki:
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 150 g margaryny
- 2 duże żółtka
- kopiata łyżka kwaśnej śmietany
- 2 szklanki mleka 
- 4 łyżki cukru
- 1 nieduża laska wanilii
- 2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 70 g masła
- 700 g truskawek
- liście mięty do przybrania

Mąkę, cukier, pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka i śmietanę połączyć w malakserze i mieszać aż do uzyskania gładkiego ciasta (można to zrobić także ręcznie). Owinąć folią i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na papierze do pieczenia i przełożyć do formy na tartę. Dokładnie wylepić formę, odciąć nadmiar ciasta. Wierzch przykryć papierem i wysypać grochem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 15 minut, następnie pozbyć się grochu i papieru i piec do uzyskania złotego koloru.
Z mleka odlać pół szklanki, resztę wlać do rondelka. Dodać cukier oraz ziarenka wyskrobane z laski wanilii, a także to, co po ich wyskrobaniu zostało - skórka uwolni jeszcze dużo aromatu! Zagotować. W tym czasie w pozostałej połowie szklanki mleka rozmieszać mąkę ziemniaczaną z żółtkiem. Zmniejszyć ogień, wyciągnąć skórkę wanilii i powoli wlać zawartość szklanki do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Mieszać jeszcze przez chwilę, a następnie odstawić z ognia i przestudzić. Na końcu wmiksować w budyń masło.
Na wystudzone kruche ciasto wyłożyć budyń. Truskawki odszypułkować, pokroić w plasterki, rozłożyć na budyniu. Udekorować listkami mięty. Można także posypać wierzch płatkami migdałów uprażonymi na suchej patelni.

5 komentarzy:

  1. fantastyczna! nie mogę się już doczekać truskawkowego sezonu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. i tak nie mam dostępu do pl truskawek..biorę :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.