środa, 18 czerwca 2014

Babeczki z borówkami

Lubicie borówki? Ja bardzo, jeśli tylko uda się trafić na te słodkie, pełne smaku. O tej porze roku nie jest to jeszcze takie oczywiste, dlatego bezpieczniej jest wykorzystać je w takim oto pysznym wypieku.
Babeczki, które upiekłam, to smakowite połączenie waniliowego ciasta z borówkami i białą czekoladą udekorowane moim ulubionym kremem z serka. Podbiły serca mojej rodzinki, liczę, że podbiją i Wasze. :-)

Składniki:
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklani maślanki
- 125 g borówek
- 50 g białej czekolady
- 100 g masła
- 250 g białego serka pełnotłustego (Delfiko, Mój Ulubiony)
- 1/2 szklanki cukru pudru

W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. W drugim zmiksować na jasną masę jajka z cukrem, dodać olej, maślankę i wanilię, krótko wymieszać. Składniki suche i mokre wymieszać, dodać borówki i pokrojoną białą czekoladę (lub kropelki czekoladowe). Ciasto nałożyć do papilotek, do 3/4 ich wysokości. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo wmiksowywać serek, do uzyskania gładkiej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną tylką udekorować wystudzone babeczki.

5 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.