czwartek, 5 czerwca 2014

Torcik śmietankowy z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni! Jeśli tak jak ja bardzo lubicie te owoce, na pewno zachwycicie się tym torcikiem. Moja rodzina zdecydowanie uważa go za jeden z najlepszych wynalazków, jakie poczyniłam. Problem w tym, że nie jest to żaden wynalazek, bo prostota tego wypieku stanowi jego największy sekret.
Jeśli Wasze urodziny wypadają w sezonie truskawkowym, a Wy nie chcecie spędzić w kuchni całego dnia - ten tort będzie dla Was idealny!
Jeśli chcecie sprawić frajdę ukochanym, ot tak, zupełnie bez okazji - będzie jak znalazł!
Jeśli lubicie truskawki ze śmietaną - zakochacie się.
Polecam!

Składniki:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- ok. 500 g truskawek
- 500 ml śmietany 30-36%
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru

Białka oddzielić od żółtek. Zacząć ubijanie białek, a gdy będą się robić białe, dodać cukier. Ubić na sztywną pianę. Na najniższych obrotach miksera dodać żółtka i krótko wymieszać. Następnie dosypać mąki, które można wmieszać albo mikserem na najniższych obrotach, albo łopatką. Spód tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Przelać ciasto i wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni. Piec około 50-60 minut, aż wbity w biszkopt patyczek wyjdzie czysty. Zaraz po upieczeniu upuścić ciasto z wysokości kolan na podłogę i wstawić ponownie do piekarnika. Studzić z otwartymi drzwiczkami. 
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodać mascarpone i krótko zmiksować, tylko do połączenia składników (długo mieszane mascarpone puszcza wodę). Truskawki umyć, odszypułkować, osuszyć i pokroić w kostkę. 2/3 owoców dodać do 1/2 kremu.
Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Z wody, soku z cytryny i cukru zrobić poncz do nasączenia blatów. Nasączyć dolny, następnie wyłożyć masę śmietanową z truskawkami, przykryć drugim blatem. Wierzch również nasączyć. Boki i górę torcika udekorować pozostałą połową kremu oraz 1/3 truskawek.
Przechowywać w lodówce.

9 komentarzy:

  1. Ja ślicznie poproszę o kawałek :-) Akurat sobie herbatę zaparzyłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się naprawdę fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To jest najlepsze ciasto z sezonie truskawkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepszy :) Idealne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda obłędnie! I jestem pewna, że tak smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyśmienicie, pięknie wygląda, bardzo kusząco i zachęcająco http://przepis3.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.