niedziela, 13 lipca 2014

Biszkopt z kremem jagodowym

W prostocie siła! Powtarzałam to już wielokrotnie i pewnie jeszcze kilka razy powtórzę, choć to fakt, który wszystkim jest znany. Owszem, czasami lubię jakieś wymyślne dania i połączenia smaków, ale zazwyczaj i tak okazuje się, że najlepsze dania to te najprostsze, nieprzekombinowane.
Tym razem zapraszam Was na pyszny biszkopt z kremem jagodowym posypany cukrem pudrem. Smakuje naprawdę wyśmienicie i tak też się prezentuje, choć nie ma w nim nic skomplikowanego. Spróbujcie, nie zawiedziecie się.

Składniki:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 mąki ziemniaczanej
- 200 g jagód
- 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 ml wody
- 2 łyżki cukru
- 100 g miękkiego masła
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki wody
- sok z połowy cytryny

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, mąki i startą skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 18 cm, piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni, do suchego patyczka. Wyciągnąć z piekarnika i wystudzić.
150 g jagód wrzucić do rondelka, zasypać cukrem. Gotować kilka minut, aż owoce rozpadną się i puszczą sok. W chłodnej wodzie rozmieszać mąkę ziemniaczaną, powoli dodawać płyn do jagód, cały czas mieszając. Gotować, aż do powstania gęstego kisielu. Odstawić do przestudzenia.
Miękkie masło zmiksować z trzema łyżkami cukru pudru, aż powstanie puszysty krem. Następnie stopniowo dodawać kisiel jagodowy. Na koniec wmieszać pozostałe jagody i wstawić krem do lodówki, aż nieco stężeje.
Biszkopt przeciąć na dwa blaty. W połowie szklanki wody rozpuścić łyżkę cukru, dodać sok z cytryny i tak przygotowanym ponczem nasączyć dolny blat. Rozłożyć krem, przykryć wierzchnim blatem. Posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. O mamuniu, to ciasto wygląda wprost obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny :) Piękne zdjęcia, super opis.
    Porywam ten kawałek do herbatki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny biszkopt
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie :http://gotujzkarolka.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.