czwartek, 10 lipca 2014

Oswajamy kuchnię grecką - konkurs z Lidl Polska

Nie wiem, czy wiecie, ale od poniedziałku (7. lipca) trwa Tydzień Grecki w Lidlu. Kuchnia grecka nie jest może najpopularniejsza w Polsce, ale to właśnie dlatego tak fajne są akcje Lidla - pozwalają zapoznać się ze smakami, których na co dzień u nas nie ma.
Z tej okazji zapraszam Was na pierwszy na moim blogu konkurs, w którym możecie wygrać kosze produktowe z fantastycznymi greckimi smakołykami. W środku m.in. oliwa z oliwek, miód grecki z orzechami, oliwki zielone bez pestek, anchois, chałwa, orzeszki ziemne w cieście o smaku tzatziki czy słodkie galaretki z żywicą o smaku pistacji. Do rozdania mam aż 5 takich koszy!
A teraz kilka zasad konkursu:
1. Oswajamy kuchnię grecką! Żeby wziąć udział w konkursie, wystarczy zaproponować przepis na danie z wykorzystaniem trzech klasycznych składników, które się z tą kuchnią kojarzą: feta, oliwki (czarne lub zielone) i oliwa z oliwek. Oczywiście liczę na Waszą kreatywność – to w końcu produkty, które można wykorzystać na wiele różnych sposobów! 
2. Przepis lub opis potrawy wraz z imieniem i adresem e-mail autora należy zamieścić w komentarzu pod tą notką - każdy może zaproponować tylko jedno danie! 
3. Konkurs trwa od 10.07 - 17.07.2014 r., a wyniki pojawią się na blogu najpóźniej 20.07.2014.
4. Zwycięzcy zobowiązani są do przesłania swoich danych adresowych w ciągu 3 dni od ogłoszenia wyników. W przypadku nieotrzymania tych danych, wybrane zostaną inne osoby.
5. Przy okazji zapraszam do polubienia fanpage'a mojego bloga Magda Kucharzy i sponsora nagród Lidl Polska.

Czekam na Wasze zgłoszenia! :-)

39 komentarzy:

  1. Ja proponuję sałatkę : Cykoria, oliwki bez pestek, feta, pomidorki cherry, pieprz i oliwa z oliwek i kilka kawałków piersi z kurczaka z rożna bądź z grilla.

    Cykorię porwij na kawałki, a fetę pokój na kwadraciki.
    W dużej misce połącz cykorię, fetę, pomidorki, oliwki i kurczaka.
    Dopraw pieprzem i skrop oliwą z oliwek!

    Wspaniała kolacja, polecam!


    Pozdrawiam ciepło!
    Kobiecemysli.pl
    moje@kobiecemysli.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaronowa patelnia :)
    Składniki:
    - 250 g makaronu
    - ser feta
    - około 150 g pokrojonych czarnych oliwek
    - kolorowe papryczki pokrojone w kostkę ( zielona, czerwona)
    - świeżo zmielony pieprz
    - sól
    - garść posiekanej bazylii
    - oliwa z oliwek


    Przygotowanie:
    1. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu odsączamy.
    2. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy makaron i chwilę podsmażamy. Dorzucamy paprykę, posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy. Dodajemy ser feta, czarne oliwki i garść bazylii. Delikatnie mieszamy i po około 2 minutach zdejmujemy z ognia.

    3. Podajemy na talerzach, udekorowane listkami bazylii .... my zajadamy prosto z patelni :) Monika

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem Ania (fibiad@wp.pl) i mam następującą propozycję: koszyczki rozmaitości. Z ciasta francuskiego wykrawamy kółeczka wieksze nieco niż otwory w formie na muffiny, Formę smarujemy delikatnie pędzelkiem oliwa z oliwek i umieszczamy tam wyciete krążki ciasta. Farsz: szpinak z czosnkiem i papryczkami jalapenjo, nie za dużo ale dośc aby by wyrazisty smak doprawić solą i pieprzem świeżo zmielonym trochę, oczywiście dusimy na oleju z oliwek. Farsz nr 2: pierś kurczaka drobno kroimy w kostkę, wrzucamy do miski posypujemy curry i mieszamy aby przyprawa oblepiła każdy kawałeczek, wrzucamy na rozgrzana patelnie na oliwe z oliwek z dodatkiem małsa, dusimy do miękkości czyli chwilkę:), Farsz nr 3: Ser feta - kostki posypane delikatnie bazylią i krażki oliwek czarnych. Ułożenie: Jak już w formie na muffiny znajdują się krążki ciasta to układamy: szpinak , kilka kostek fety z oliwkami a na to kurczaka w curry. Możemy na wierzch ułożyć plasterek mozzarelli albo zwyłego sera typu gouda. Wkładamy do piekarnika nagrzany do 180 a potem odkręcam na grill wyższą temperaturę 200 stopni jak jest już prawie gotowe, aby ser na wierzchu się zrumienił. Podajemy ciepłe prosto z pieca z salsą z ogórków i pomidorów. Życzę smacznego,jest to mój autorski przepis. Mam nadzieję że będzie smakować :) Pozdrawiam wszystkich.

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja proponuję roladki z kurczaka nadziewane fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami owinięte w prosciutto. Do tego skropione oliwą z oliwek grillowane szparagi i przepyszny obiad gotowy :)

    Ania, toffeenutbar@gmail.com

    Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja tak dla odmiany mam prosty pomysł na śniadanie w greckim stylu, a co. Kokilki (lub formę na muffiny, jak kto woli) należy wysmarować oliwą- najlepiej pikantną, taką z papryczką chili w środku. Na dno każdej kokili wkładamy po dwa plasterki szynki parmeńskiej, tak by była również na bokach i zaktyła całe wnętrze naszej kokilki. Kroimy ser feta w kostkę, kurki smażymy na maśle i oliwie z oliwek ( dwie łyżki masła i kilka kropel oliwy z oliwek, tak by masło nam się nie spaliło). Doprawiamy kurki odrobiną soli i pieprzu. Do kokilek wkładamy ser feta wymieszany z usmażonymi kurkami. Do każdej kokilki wbijamy po jednym jajku, doprawiamy solą oraz pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 10-12 minut. Szynka parmeńska powinna być chrupiąca, jajo ścięte. Przed podaniem posypujemy pokrojonymi w plasterki czarnymi oliwkami i szczypiorkiem.
    Taka moja wariacja na temat greckiego śniadania, polecam.
    Klaudia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. klaudiaxpieniazek@gmail.com

      Usuń
    2. Wspaniały przepis, inny od wszystkich i nie skomplikowany,JESTEM ZA! ;-)

      Usuń
    3. Zgadzam się z poprzednim komentarzem, świetny przepis!

      Usuń
  6. Ja proponuję prostą sałatkę z pomidorów z czterema rodzajami sera.
    Pomidory kroimy w dość grube plastry, rozkładamy na nich pokrojone w kostkę sery : feta, mozarella, pleśniowy z przerostem niebieskiej pleśni i ser typu włoskiego, posypujemy pokrojonymi w talarki oliwkami. Całość doprawiamy sosem/dresingiem : oliwa, syrop z agawy, odrobina czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz oraz dowolne zioła. Podajemy po pół godzinie od zrobienia.
    smaczniutkie.pl@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja proponuje proste a pyszne danie :-) potrzebujemy bagietkę, którą kroimy na kromeczki, na patelnię grillową układamy nasze bagietki i rumienimy je z obydwu stron. Przekładamy na talerz, fetę kroimy w plastry i układamy na bagietkach, oliwki kroimy na pół i kładziemy na fecie a wszystko skrapiamy dobrą oliwą. I już. Pyszne danie gotowe :-) smacznego :-)
    Marzena
    szkodzinska.marzena@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Grecka Uczta - Kolacja Rybaka

    SKŁADNIKI NA WIELKĄ UCZTĘ:
    2 świeże ośmiorniczki
    10 mini świeżych kalmarów
    500 g krewetek królewskich w pancerzach
    6 dużych ziemniaków
    1/2 szklanki oliwy z oliwek
    200 g sera feta
    250 g oliwek zielonych bez pestek
    250 g oliwek czarnych bez pestek
    2 pęczki natki pietruszki
    6 ząbków młodego polskiego czosnku
    sok z jednej dużej cytryny
    1 łyżka przyprawy do ziemniaczków
    sól czosnkowa
    1/2 łyżeczki świeżo zmielonej mieszanki garam masala
    pieprz
    roszpunka
    2 litry wody
    1 bulionetka warzywna lub włoszczyzna
    4 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 ziarenka jałowca


    Owoce morza dokładnie myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Do garnka z wodą wrzucamy włoszczyznę lub bulionetkę oraz liście laurowe, ziele angielskie i jałowca. Gotujemy do zawrzenia wody. Na pierwszy rzut idą krewetki zanurzamy i po chwili wyławiamy i odkładamy na papierowy ręcznik. To samo później robimy z kalmarami. Krewetki i kalmary max 30 sekund zanurzamy we wrzątku. Na sam koniec powoli zanurzamy macki ośmiornicy tak aby poskręcały się one, i zanurzamy całą ośmiornicę. Trzymamy we wrzątku około 15-20 minut. Wyjmujemy i kładziemy na papierowy ręcznik.
    Naczynie żaroodporne, blaszkę lub brytfankę lekko smarujemy oliwą z oliwek. Układamy na niej umyte i pokrojone w talarki ziemniaki ze skórką i posypujemy przyprawą do ziemniaczków. Później nakładamy nasze owoce morza i zasypujemy oliwkami. Solimy delikatnie i pieprzymy. Następnie zalewamy zalewą z oliwy, czosnku, pietruszki, cebuli. Blaszkę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy całość do rozgrzanego piekarnika 180 stopni z opcją góra dół. Pieczemy 60 minut, po czym po tym czasie zdejmujemy folie i pieczemy na termoobiegu 15-20 minut obficie posypując rozkruszonym serem feta.

    * jestem autorką przepisu jak każdego innego na blogu chyba, że zaznaczyłam tam, że danie jest inspiracją.

    Klaudia Leszczyńska- Wachnik
    mail: clauditte90@gmail.com
    Podajemy na rukoli z dodatkiem limonki.


    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam moje ulubione Muffiny z fetą i oliwkami - idealne na drugie śniadanie, piknik, lub jako dodatek do sałatki... :)

    składniki:

    2 i 1/2 szklanki (375 g) mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 jajka
    1 szklanka (250 ml) mleka
    1/2 szklanki (125 ml) oliwy z oliwek
    1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
    1/2 łyżeczki suszonej bazylii
    200 g fety
    150 g czarnych oliwek bez pestek (lub pół na pół czarne i zielone oliwki)
    1/2 łyżeczki soli

    sposób przygotowania:
    W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Fetę pokrój w niewielką kostkę, oliwki przekrój wzdłuż na pół. Ser, oliwki i zioła dodaj do mąki i wymieszaj. W drugiej misce trzepaczką rozmąć jajka, dolej mleko i oliwę, dokładnie wymieszaj. Płynne składniki dodaj do suchych i niezbyt dokładnie wymieszaj (składniki powinny się tylko połączyć). Masę rozdziel do formy wyłożonej papilotkami i wstaw do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 st. C (lub ok. 200 st. C jeśli pieczesz góra-dół). Piecz 20-25 minut, aż muffiny ładnie wyrosną i się zrumienią, a patyczek wbity w ciasto po wyciągnięciu będzie suchy. Wyjmij z pieca i przestudź.
    Smacznego!
    Kasia
    kasia_kuston@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. Quiche z grecką nutą
    Składniki:
    cukinia
    małe opakowanie oliwek
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    pół opakowania fety
    pomidor
    oliwa z oliwek
    duży jogurt grecki
    2 jajka
    sól/pieprz
    zioła prowansalskie
    spód: ciasto francuskie/ciasto kruche

    sposób przygotowania:
    Blachę do tarty lub inną małą blachę wykładamy ciastem (w zależności od upodobań może to być ciasto kruche lub francuskie).
    Cukinie kroimy z plasterki i podsmażamy chwilę na oliwie z dodatkiem czosnku. Na cieście układamy cukinię, pokrojoną w piórka cebulę, pomidory oraz fetę.
    Jogurt grecki mieszamy z jajkami. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
    Zapiekamy do momentu, aż wierzch się zarumieni.
    Smacznego.
    Kasia
    kasiaiw19@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Może mało oryginalnie, ale za to pysznie i zdrowo, klasyczna sałatka grecka, krucha sałata lodowa, którą mam w ogródku, pomidor, ogórek, cebula czerwona, wiejskie jaja na twardo i składniki od Lidla, ser feta, oliwki i sos woda+ oliwa + sok z cytryny i przyprawy. Chyba nie muszę pisać, jak to się robi, bo najprostsza sałata świata.

    OdpowiedzUsuń
  12. Proponuję zawijane bułeczki z pastą z sera feta, suszonych pomidorów z dodatkiem oliwek.
    Ciasto:
    1/2 kg mąki
    1/4 ciepłego szklanki mleka
    1/4 kostki drożdży (25g)
    1 łyżeczka cukru
    3/4 szklanki ciepłej wody
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    1 jajko

    Drożdże rozpuszczamy z cukrem w mleku. Odstawiamy aż zaczną pracować (gdy zacznie się robić piana na powierzchni). Dodajemy wodę, oliwę z oliwek, jajko oraz mąkę i łyżeczkę soli i dobrze wyrabiamy - około 10 minut. Przykrywamy ściereczką na około 1 godzinę, aż podwoi objętość.

    W tym czasie przygotowujemy składniki nadzienia:
    Suszone pomidory w oliwie z oliwek z ziołami (150 g, z olejem 270) - nie odsączamy z oleju
    500 g sera feta
    zielone oliwki - garść

    Pomidory z oliwą z oliwek oraz fetą miksujemy na gładki krem. Oliwki można pokroić na połówki lub ćwiartki. Nadzienia nie trzeba doprawiać - składniki są wyraziste w smaku.

    atenassj2@gmail.com
    Wyrośnięte ciasto krótko ugniatamy i rozwałkowujemy na cienki prostokąt (około 0,5cm grubości). Na powierzchni rozsmarowujemy nadzienie i posypujemy oliwkami, zawijamy w roladę i kroimy na plastry o grubości około 2 cm. Bułeczki układamy na przygotowanej blaszce i odstawiamy do wyrośnięcia.

    W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

    Bułeczki pieczemy około 15-20 minut aż zaczną się rumienić. Studzimy na kratce lub drewnianej stolnicy. Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Proponuję przygotować letnią makaronową sałatkę. Ponieważ kokardki to jeden z moich ulubionych makaronów, jest po ugotowaniu sprężysty i smaczny. Ta sałatka to połączenie jajek z lekko kwaśnym smakiem suszonych pomidorów z ostrością oliwek z papryką oraz chilli z młynka, do tego lekka goryczka świeżej bazylii: fioletowej i zielonej, a wszystko to przełamane słonym smakiem sera. Składniki na 1 porcję:
    garść makaronu farfalle/ kokardki Kupiec
    po kilka listków bazylii fioletowej i zielonej
    kawałek sera sałatkowego feta
    kilka suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
    oliwki zielone i czarne
    chili w młynku
    1 jajko ugotowane na twardo
    Przygotowanie:
    Gotujemy makaron al dente z solą ok. 12 minut. Makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą, przekładamy na talerz. Ser kroimy w kostkę, jajka na ćwiartki i dodajemy do makaronu. Suszone pomidory kroimy drobniej i dodajemy do makaronu w raz z 1 łyżką oliwy. Oliwki kroimy na pół i dorzucamy do pozostałych składników, mieszamy. Do sałatki dodajemy również listki bazylii, mieszamy całość, doprawiamy chili z młynka. Podajemy zaraz po przygotowaniu.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ze względu na porę roku - wybrałabym makaron z pieczonymi pomidorami, posypany oliwkami i soczyście polany oliwą w trakcie pieczenia, na to na koniec świeżo rozkruszona feta i dużo świeżej bazylii.

    Pomidory 300g
    Makaron Pełne Ziarno 40g
    Oliwki czarne 3 sztuki
    Kapary 5 sztuk (niekoniecznie)
    Oliwa z oliwek 10g
    Feta 30 g
    Świeże listki bazylii

    1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić na
    połówki.
    2. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
    oliwką. Delikatnie doprawić solą i pieprzem, lekko
    oprószyć cukrem i posiekanymi kaparami. Skropić
    oliwą.
    3. Włożyć do piekarnika na 20 minut w temp 200 stopni tak
    aby się lekko przypiekły.
    4. Wyjąć z piekarnika, posiekać drobno pomidory, dodać
    oliwki i zapiec przez kolejne 5 minut.
    5. Podawać z ugotowanym makaronem.
    6. Posypać rozkruszoną fetą i świeżymi listkami bazylii


    mojetworyprzetwory@op.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja zaproponowałabym kotleciki z baraniny, nadziewane fetą, pomidorami i cukinią,a do tego prostą sałatkę w stylu greckim- sałata, feta, oliwki, ogórek i co kto lubi skropione oliwą. Pycha!

    Paulina aschlee@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. W związku z tym, że mamy lato i czas idealny na pikniki, grille czy też wycieczki rowerowe i piesze proponuję przepis na pikantne ciasteczka z oliwkami i fetą. Świetnie nadają się do zabrania ze sobą na wycieczkę czy też do przekąszenia na wakacyjnej imprezie. Oto przepis:

    szklanka mąki pszennej
    szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
    1/4 szklanki oliwy z oliwek
    łyżeczka proszku do pieczenia
    150 ml jogurtu naturalnego

    pół posiekanego pomidora
    40 g czarnych oliwek
    40 g zielonych oliwek
    40 g sera feta
    łyżka posiekanego, suszonego chili
    1/4 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki cayenne
    szczypta pieprzu

    Mąkę mieszamy z proszkiem, a jogurt z oliwą.

    Wlewamy mokre składniki do suchych i łączymy.

    Dodajemy pokrojonego pomidora, pokrojony w małą kosteczkę ser, przekrojone na pół oliwki oraz przyprawy.

    Całość mieszamy i zagniatamy.

    Formujemy wałeczek i kroimy ciasteczka o grubości około 1,5 cm.

    Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam
    Diana
    diana_kowalczyk@yahoo.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajny konkurs! Uwielbiam kuchnię grecką za dużą przewagę miodu i bakalii w deserach ;) Ja zaproponuję deser słodko-słony, niestety nie dla tych ''dietujących'' mimo stawianych pozorów ;)
    Otóż jest to ser feta z orzechami włoskimi w miodzie oraz świeżymi grillowanymi figami
    Składniki /2 porcje/:
    1 kostka sera feta
    Orzechy włoskie w miodzie z tygodnia Greckiego Lidl
    2 dojrzałe figi
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka rodzynek
    1 suszona morela

    Rodzynki i pokrojoną wcześniej morelę moczymy w letniej wodzie.
    Piekarnik nagrzewamy na 150 stopni. Figi przecinamy na 4 części, zasypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika. Trzymamy je tam aż puszczą sok i będą lekko przypieczone.
    Kostkę sera feta odsączamy z nadmiaru wody, przecinamy na pół, układamy na talerzykach i polewamy miodem. Z miodu wyławiamy orzechy i układamy je na serze. Bakalie odcedzamy i posypujemy nimi nasz deser. Figi wyjmujemy z piekarnika i układamy koło sera.
    Gotowe i smacznego :)
    Na początku miałam opory do tego sera na słodko ale jest idealny :)
    Pozdrawiam,
    Natalie

    nataliekudli@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam!!
    Ja proponuję pyszną pizzę, gdzie oliwę wykorzystamy do przygotowania ciasta, a na wierzchu na sosie przygotowanym ze świeżych pomidorów ułożymy ser feta, oliwki pokrojone na plasterki, mozarelle i cebulkę pokrojoną w piórka. Polecam!! Magda - magdao2@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja przygotowałabym Pieczone bakłażany z fetą i oliwkami.
    Jednego bakłażana kroimy na 3-4 plastry, z wierzchu smarujemy go oliwą i posypujemy przyprawami typu sól i ulubione zioła. Na wierzchu układamy ser feta pokrojony w kostkę oraz oliwki pokrojone na połówki. Wkładamy na 7-8 minut do nagrzanego piekarnika. Podajemy oprószone świeżo zmielonym pieprzem. Danka - danutaostrowska1@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja proponuję rogaliki z ciasta francuskiego z fetą i oliwkami :)
    Ser feta mieszamy z pokrojonymi w plasterki oliwkami (zielone i czarne). Dodajemy świeżą bazylię i odrobinę rozmarynu oraz łyżkę oliwy z oliwek. Doprawiamy pieprzem i odrobiną pieprzu cayenne. Mieszamy. Gotowe ciasto francuskie kroimy w trójkąty i na każdym układamy po jednej łyżce masy serowo-oliwkowej. Rogaliki zwijamy, a wierzch smarujemy rozkłóconym żółtkiem.
    Pieczemy w 190*C do zrumienienia.

    Pozdrawiam,
    Agata
    bubsien@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  22. Marysia - maria.pienko@gmail.com13 lipca 2014 22:19

    Moja propozycja na powyższe 3 składniki to:

    GRILOWANY BAKŁAŻAN NADZIEWANY FETĄ, OLIWKAMI, ANCHOIS ORAZ POMIDORKAMI :)

    składniki: 200g fety, oliwa z oliwek, 4łyżki czarnych oliwek, garść pomidorków koktajlowych, 2 bakłażany, garstka anchois, sól, pieprz, koperek, bazylia

    Bakłażany myjemy i kroimy na połówki. Ostrym nożem nacinamy miąższ. Nastawiamy elektryczny gril (piekarnik lub po prostu patelnie). Wlemamy trochę oliwy z oliwek, i po chwili układamy połówki bakłażana miąższem do dolu i grilujemy (pieczemy lub smażymy)bprzez kilka minut z każdej strony. W między czasie fetę oraz oliwki kroimy w kosteczkę i wrzucamy do osobnej miseczki. Dorzucamy anchois, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, koperek oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Dolewamy łyżkę oliwy z oliwek i mieszamy. Z gotowych bakłażanów wydłubujemy miąższ i kroimy go w kosteczkę, by po chwili dorzucić go do fety i oliwek. Wszystkie składniki farszu mieszamy i wypełniamy nim wydrążone wcześniej bakłażany. Tak przygotowane grilujemy przez kilka minut i podajemy ciepłe:)

    Pozdrawiam,
    Marysia


    OdpowiedzUsuń
  23. Żeby oswoić kuchnię grecką, najlepiej ją połączyć z polską - na przykład do fety, oliwek i oliwy dodać botwinkę :) Danie podane w formie łódki, może krążyć po talerzu jak między wyspami greckimi.

    A zatem: Łódeczki z botwiną i fetą

    Ciasto:
    2 szkl. mąki chlebowej
    7 g drożdży instant
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    3/4 szkl. wody
    2 łyżki oliwy z oliwek

    Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto. Formujemy z niego kulę i odstawiamy ciepłe miejsce w omączonej mące pod przykryciem na godzinę do półtorej - do podwojenia objętości.

    W międzyczasie przygotowujemy farsz:
    1 pęczek botwinki (liście i łodyżki)
    1 por
    ok. 125 g sera feta
    garść zielonych oliwek
    sok z połowy cytryny
    sól, pieprz
    oliwa z oliwek

    Na oliwie podsmażamy pokrojonego w talarki pora i posiekaną w miarę drobno botwinkę. Doprawiamy solą (niewiele!) i pieprzem i dodajemy sok z połowy cytryny. Zostawiamy na ogniu kilka minut, aż warzywa lekko zmiękną. Co jakiś czas mieszamy. Do przestudzonych warzyw dodajemy pokruszony ser feta i pokrojone na ćwiartki oliwki.

    Teraz wracamy do ciasta. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na owalny placek. Na środku układamy porcję farszu i łączymy boki ciasta, tworząc kształt łódki. Układamy łódeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 220 stopniach przez ok. 15 minut.

    Danie doskonałe do jedzenia "solo", a także jako warzywny dodatek do dania głównego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jeszcze mail!
      ewapopielarz@op.pl

      Usuń
  24. Feta z oliwkami w oliwie ziołowej składniki:
    150g fety
    15 oliwek
    ¾ szklanki oliwy
    kilkanaście listków świeżej kolendry
    1 ząbek czosnku
    1 łyżeczka siekanego rozmarynu
    ½ łyżeczki soli

    przygotowanie:
    Fetę kroję w kostkę, wrzucam do słoiczka. Na wierzch wrzucam oliwki.
    Oliwę rozrabiam z posiekanym czosnkiem, rozmarynem, kolendrą i solą. Przygotowaną oliwą zalewam fetę z oliwkami. Zakręcam szczelnie słoik i odstawiam do lodówki na 3 dni.
    Można przechowywać w lodówce 2-3 tygodnie.

    U MNIE W DOMU HIT OD 1 SPRÓBOWANIA

    Patrycja patxd@poczta.onet.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Pieczona feta
    Składnik:

    Feta
    Oliwa z oliwek
    Oliwki
    Pomidory
    Papryka
    Czosnek
    Oregano
    Bazylia
    Sól
    Pieprz
    Czosnek niedźwiedzi
    Do miseczki wlewam oliwę z oliwek. Dodaję bazylię, oregano, pieprz, sól, przeciśnięty czosnek, czosnek niedźwiedzi. Fetę zanurzam w marynacie na kilka godzin. Po wyciągnięciu zawijam w folię aluminiową. Dodaję pokrojone w plasterki pomidora i oliwki oraz pokrojoną w słupki paprykę. Zawijam dokładnie folią aluminiową i piekę na grillu :)

    kasia2006222@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  26. Moja propozycja - foccacia z oliwkami z gęstym sosem z sera feta

    Składniki na foccacię:
    10 g drożdży
    150 ml ciepłej wody
    50 ml dobrej jakości oliwy z oliwek
    300 g mąki
    łyżeczka soli
    garść zielonych oliwek

    Przygotowujemy rozczyn - drożdże mieszamy z ciepłą wodą i 2 łyżkami mąki. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki (poza oliwkami) i dokładnie wyrabiamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy, układamy na blaszce i odstawiamy ponownie na ok. godzinę.
    Po wyrośnięciu do ciasta wtykamy oliwki, możemy posypać ulubionymi ziołami. Pieczemy przez 20 min w temperaturze 200 stopni.


    Składniki na sos z sera feta:
    opakowanie sera feta
    duże opakowanie jogurtu naturalnego
    5 ząbków czosnku
    sok z połówki cytryny
    pieprz i sól do smaku

    Wszystkie składniki miksujemy razem. Podajemy do ciepłego pieczywa foccacia.

    Justyna, e-mail: tyskatyska88@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Moja propozycja:Warzywa w pomidorach

    Składniki:
    2-3 małe cukinie
    2 bakłażany
    3 czerwone papryki
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    4 pomidory
    natka pietruszki
    pół szklanki oliwy
    szklanka wody
    sól, pieprz
    natka pietruszki

    Dodatkowo:
    ser feta
    oliwki

    Bakłażana kroimy w plastry i solimy aby puścił gorycz. Następnie dokładnie płuczemy i wycieramy do sucha. Cukinię, pomidory i paprykę też kroimy w plastry, natomiast cebulę i czosnek i bardzo drobną kostkę. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę pomidorów, na to układamy warstwę bakłażanów, cukinię, każdą warstwę dokładnie solimy i posypujemy solą. Następnie dajemy cebule, czosnek i natkę pietruszki. Na to kładziemy krążki papryki i pozostałe pomidory. Całość jeszcze raz doprawiamy. Całość polewamy oliwa i wodą, i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około półtorej godziny. Podajemy ciepłe lub zimne z pieczywem, i pokrojonym w kostkę serem feta oraz oliwkami.

    sabinamalik16@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Tortilla w greckim stylu

    Składniki:
    6 placków tortilli
    Podwójna pierś kurczaka
    Sałata lodowa
    Ser feta
    Czarne oliwki bez pestek
    Pomidory
    Sól, pieprz, czosnek, oregano
    Oliwa z oliwek
    Sos czosnkowy (gotowy lub domowej produkcji – jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól, pieprz)

    Pierś kurczaka marynujemy w oliwie z oliwek połączonej z ulubionymi przyprawami (sól, czosnek, pieprz, oregano). Następnie kroimy w plasterki i smażymy.
    Tortillę wypełniamy pokrojoną sałatą lodową, kurczakiem, serem feta, oliwkami i pomidorami. Dodajemy sos czosnkowy. Zawijamy i obsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu).

    Łukasz
    lukaszmordon@poczta.fm

    OdpowiedzUsuń
  29. Mielone w greckim stylu

    Składniki:

    500 g wieprzowego mięsa mielonego
    100 g sera feta
    1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego
    1 łyżeczka musztardy
    suszony tymianek
    oregano
    sól, pieprz
    kilka czarnych oliwek
    2 łyżki oliwy z oliwek


    Wykonanie:

    Mięso połączyć z fetą, jogurtem, musztardą, oliwą i przyprawami. Dodać pokrojone w kostkę czarne oliwki. Mięso dobrze wyrobić i formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    Kotlety można też obsmażyć na patelni, a następnie wstawić do gorącego piekarnika na ok. 10 minut.

    Podawać z dipami lub sałatką ze świeżych pomidorów, fety i czarnych oliwek skropionych oliwą z oliwek i przyprawioną świeżymi ziołami.


    Edyta
    pasja_smaku@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  30. Sałatka z kaszą kuskus, arbuzem i fetą.

    Orzeźwiająca, lekka, idealna na słoneczną, grecką pogodę.
    A w Polsce? Sprawdzi się do dań z grilla, a jedzona solo

    Składniki
    /4 porcje/

    1/2 szklanki kaszy kuskus
    250 g sera feta
    garść czarnych oliwek
    4 łyżki oliwy z oliwek wymieszane z łyżeczką posiekanej bazylii
    łyżka drobniutko posiekanej świeżej mięty + kilka listków do dekoracji
    2 łyżki sezamu uprażonego na suchej patelni
    1/4 małego arbuza

    Kuskus zalej wrzątkiem (tyle, żeby przykrył kaszę) i zostaw do ostygnięcia. Ser pokrój w kostkę a oliwki w plastry, dodaj do kaszy i wymieszaj z oliwą z bazylią. Tak przygotowane składniki wstaw na minimum 10 minut do lodówki, żeby przeszły aromatem bazylii.

    Na chwilę przed podaniem do sałatki wmieszaj posiekaną miętę, miąższ arbuza pokrojony w kostkę lub w formie wydrążonych kulek i łyżkę sezamu. Sałatkę posyp pozostałym sezamem, ozdób listkami mięty.
    Smacznego!

    Iza
    iza.matenka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam,

    Polecam tartę z anchois, oliwkami i fetą- palice lizać.

    Składniki

    1 kg cebuli
    oliwa
    kula ciasta chlebowego
    100 g anchois
    150g fety
    garść czarnych oliwek
    sól i świeżo mielony pieprz
    ewentualnie zioła prowansalskie, odrobina cukru

    Sposób przygotowania

    Obraną cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na łagodnym ogniu na odrobinie oliwy, aż się leciutko zrumieni (w tym celu można dodać odrobinę cukru). Ciasto rozkładamy na blasze do pieczenia, przykrywamy warstwą cebuli, na niej równomiernie rozkładamy anchois, posypujemy oliwkami oraz pokruszoną fetą. Lekko skrapiamy oliwą, solimy i pieprzymy (ewentualnie można posypać ziołami
    prowansalskimi). Pieczemy 20 minut w 180°C. Tartę podajemy letnią.

    A tutaj przepis na ciasto chlebowe:

    Ciasto chlebowe

    1 łyżeczka świeżych drożdży
    ok. 350 ml letniej wody
    odrobina cukru i soli
    550 g mąki
    odrobina mąki do wyrabiania ciasta
    2 łyżki oliwy

    Sposób przygotowania

    Drożdże mieszamy z letnią wodą, cukrem i solą, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż mocno urosną. Łączymy z przesianą mąką i oliwą, wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Z ciasta chlebowego możemy również zrobić pyszne bułeczki z różnymi dodatkami np. z cebulą, suszonymi pomidorami czy też naszą ulubioną mieszkanką ziół.

    Smacznego!

    Ania
    amularska@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Moja ulubiona sałatka grecka, także moich rodziców :)
    Składniki:
    - 1 opakowanie rukoli
    -1/2 słoiczka suszonych pomidorów
    - 1 mały słoiczek czarnych oliwek
    - 1 pomidor
    - łyżeczka octu balsamicznego
    - sól
    - 4 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 łyżeczka miodu
    - małe opakowanie fety
    Przygotowanie:
    sos:
    Oliwę z oliwek wymieszaj z miodem.Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę i dodaj do oliwy i miodu.Zamieszaj.
    Sałatka:
    Rukolę umyj i osusz.Dodaj do niej pokrojone suszone pomidory i oliwki.Świeżego pomidora pokrój na ćwiartki i również dodaj do pozostałych składników.Dodaj również pokrojoną fetę.Całość wymieszaj z octem balsamicznym oraz solą.Polej przygotowanym wcześniej sosem.Smacznego! :)

    Weronika
    wwojciechowska6@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Proponuję klasyczną ale podkreślam klasyczną grecką sałatę. W której tak na prawdę nie ma sałaty.
    Składniki (dowolna ilość):

    pomidor
    ogórek zielony
    czerwona cebula
    papryka
    czarne oliwki
    ser feta*
    bazylia suszona
    oliwa z oliwek
    ocet winny
    sól

    Pomidory, ogórki, cebulę czerwoną oraz paprykę pokroić jak wam pasuje. Wymieszać wszystko, dodać oliwki, oliwę i ocet winny. Ułożyć na talerzu na wierzch kładąc centymetrowy plaser sera feta. Posypać wszystko bazylią i posolić. Podawać z świeżą bagietką.

    * Jakiś czas temu odkryłam ser feta właśnie z Lidla który właśnie przypomina prawdziwą grecką fetę a do tej sałatki nadaje się idealnie. Polecam!

    Smacznego!:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.