poniedziałek, 29 września 2014

Czekoladowiec z preclami


Kolejna propozycja deseru z kategorii słodko-słone. To moje ulubione połączenie. Czekolada, podobnie jak karmel, cudownie smakuje, gdy podbije się je solą. Ciasto to rozpływające się w ustach kakaowe niebo, a wierzch polany czekoladą dodatkowo podrasowałam solonymi preclami. Całość robi ogromne wrażenie na wszystkich jedzących, więc polecam.


Składniki:

  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 180 g śmietany
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki kawyw temperaturze pokojowej
  • 1/2 filiżanki niesłodzonego kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g czekolady
  • 2 łyżki masła
  • garść solonych precelków

Rozgrzać piekarnik do 170 °C. Foremkę 21x21 cm natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. 

W dużej misce połączyć jajko, cukier, śmietanę, olej, wanilię i wymieszać do połączenia składników. Dodać kawę, kakao w proszku i energicznie zmiksować, aż ciasto będzie gładkie i wolne od grudek. Dodać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, i ponownie energicznie zamieszać, aż ciasto będzie dokładnie połączone.

Wlać ciasto, które jest dość rzadkie, do przygotowanej formy i piec przez około 25 minut, aż wbity w środek patyczek wyjdzie czysty - nie należy jednak piec zbyt długo, ciasto powinno być wilgotne. Wystudzić na kratce.

Czekoladę rozpuścić z masłem w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Polać wierzch ciasta, następnie posypać całymi lub lekko pokruszonymi preclami.

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajne połączenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie!
    Ciekawy pomysł z tymi preclami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ilu procentową śmietanę powinnam dodać?:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.