poniedziałek, 29 grudnia 2014

Cieciorka w pomidorach

Pyszna, prosta i szybka potrawa wegańska. Sposób na sycący obiad bezmięsny. Jeśli lubicie cieciorkę, będzie jak znalazł. Ja uwielbiam i zamierzam powtórzyć to danie jeszcze nie raz!

Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1/2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki garam masala
- sól, pieprz
- puszka krojonych pomidorów
- puszka ciecierzycy
- garść kolendry
- ryż

Cebulę pokroić w drobną kostkę, poddusić na oleju. Papryczkę i czosnek posiekać, dodać do cebuli, krótko dusić. Dodać słodką paprykę w proszku, curry i garam masala, podsmażać, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Zalać pomidorami w puszcze i gotować na dużym ogniu ok. 5 minut, aż pomidory zaczną się rozpadać. Dodać ciecierzycę, gotować jeszcze 5 minut.
Potrawkę posypać posiekaną kolendrą. Podawać z ryżem.

5 komentarzy:

  1. O, uwielbiam!
    I zaczami nawet podobnie poczyniam...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym przepisem uratowałaś mi dziś obiadokolację. Dziękuję, było pyszne ;) P.s. A zdjęcia jak zwykle piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie próbuję przygotować sobie na obiad, zobaczymy jak wyjdzie. Jak masz więcej takich ciekawych wegańskich potraw to bardzo chętnie poczytam i wypróbuję przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo pyszne . Przypomina mi fasolkę po bretońsku , z tym że jest o wiele lżejsze . Pierwszy raz przyrządzałam ciecierzycę . Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.