piątek, 27 lutego 2015

Jaglanka z bakaliami

Taką bakaliową kaszę słodzoną miodem je prawie codziennie moje koleżanka z pracy Marysia. Któregoś dnia pozwoliła mi jej spróbować i przepadłam - to pyszne, pożywne śniadanie jest uzależniające! W dodatku to porcja energii na cały poranek, z pewnością nie będziecie głodni aż do obiadu.
Bakalie możecie dodać wg uznania, tak naprawdę nie ma tu żadnych zasad. Po prostu wymieszajcie i wcinajcie!

Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki mleka
- 2-3 łyżeczki miodu
- garść pestek z dyni
- garść orzechów włoskich
- garść suszonych moreli
- garść świeżych pestek granatu
- szczypta cynamonu

Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod ciepłą wodą, następnie ugotować do miękkości w mieszance wody, mleka i odrobiny cynamonu. Następnie dodać miód oraz bakalie: pokrojone suszone morele, orzechy włoskie, pestki dyni. Dla odrobiny kwaskowatości warto dodać świeże owoce - u mnie pestki granata.

1 komentarz:

  1. kasza jaglana... ja nie mogę, nie wpadłam na to!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.