poniedziałek, 13 lipca 2015

Omlet biszkoptowy z owocami

Prosty, pyszny sposób na szybki deser. Smakuje niemalże jak biszkopt z owocami, a jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut. Na pewno na stałe wejdzie do Waszego menu.

Składniki:
- 3 duże jaja
- 3 łyżki cukru
- 3 czubate łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce
- cukier puder

Białka oddzielić od żółtek, ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, wymieszać na wolnych obrotach miksera, po czym dosypać i wmieszać delikatnie mąkę i proszek.
Patelnię o średnicy ok. 25 cm ustawić na najmniejszym gazie. Wlać ciasto, po czym na wierzchu ułożyć owoce (świetnie sprawdzą się jagody, porzeczki, borówki czy maliny). Smażyć, aż omlet będzie złoty od spodu. Następnie wstawić do piekarnika pod górną grzałkę, aż wierzch biszkoptu się zezłoci.
Podawać posypany cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. puszyste i lekkie! takie właśnie powinny być omlety- super!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.