poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Makaron z pesto rosso i czosnkowo-ziołowym kurczakiem

Nie jest łatwo wymyślić pyszne danie w kilkanaście minut. Ale już zrobić takie danie - to pestka! Nie trzeba żadnych specjalnych umiejętności, wystarczy kwadrans i dobra organizacja w kuchni. Makaron z pesto i kurczakiem jest smaczny, pożywny, a w dodatku nadaje się do zabrania do pracy i odgrzania! Same pozytywy. :-)

Składniki:
  • 250 g makaronu penne 
  • 1 łyżka soli 
  • 1 duża pierś z kurczaka 
  • 2 łyżki oliwy z pomidorów 
  • 1 duży ząbek czosnku 
  • 1 łyżka ziół śródziemnomorskich 
  • 6 pomidorów suszonych z oleju 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 40 g parmezanu utartego 
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki orzeszków pinii lub migdałów 
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku 

W garnku zagotować wodę z łyżką soli. Wrzucić makaron i gotować, aż będzie al dente.
Na patelni rozgrzać olej spod pomidorów suszonych. Wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka i podsmażać, aż się zetnie. Następnie dodać zioła i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, podsmażać, aż mięso będzie lekko złote. Przyprawić solą i pieprzem.
Do malaksera wrzucić pomidory, czosnek, starty parmezan, orzeszki i 2 łyżki oliwy z oliwek (można też wykorzystać olej z pomidorów). Zmiksować na pastę - jeśli będzie zbyt sucha, dodać więcej oleju. Przyprawić solą i pieprzem.
Ugotowany makaron wymieszać z pesto, na wierzch wyłożyć kurczaka.
Danie można posypać startym parmezanem i udekorować pomidorkami koktajlowymi.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.