środa, 21 grudnia 2016

Makaron ze szpinakowym pesto i łososiem

Uwielbiam pesto. To moim zdaniem jeden z najlepszych dodatków do makaronu, zatem bardzo lubię z nim eksperymentować. Próbowałam już pesto rosso z czerwonych pomidorów, pesto brokułowego z migdałami, a teraz zafundowałam sobie nowość: pesto ze szpinaku z pestkami słonecznika. No i to był strzał w dziesiątkę! To pesto jest doprawdy fantastyczne i jeśli tylko lubicie takie smaki, będziecie zachwyceni!
Żeby potrawa była nieco bardziej sycąca, dodałam do niej odrobinę usmażonego łososia. Cudowna kombinacja.

Składniki:
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 250 g makaronu spaghetti
  • nieduży kawałek łososia
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Do malaksera wrzucić rozmrożony szpinak, dodać oliwę z oliwek, słonecznik i parmezan.
Przyprawić odrobiną soli, miksować, aż powstanie gęsty sos.
Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, jeszcze ciepły wymieszać z sosem.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z masłem.
Ułożyć łososia skórą do dołu i smażyć, aż skórka się zezłoci. Następnie przewrócić i dosmażać chwilę z każdej strony.
Rybę przyprawić solą i pieprzem, skropić cytryną.
Kawałki łososia ułożyć na makaronie, posypać parmezanem.

1 komentarz:

  1. Kocham łososia, a z dodatkiem makaronu i pesto to jest przepyszne!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
ZDJĘCIA I TEKSTY MOJEGO AUTORSTWA - CHYBA, ŻE ZAZNACZONO INACZEJ. LINKUJ, JEŚLI KORZYSTASZ. Obsługiwane przez usługę Blogger.